Koncesionářský seriál díl sedmnáctý: Umělci a partaje

10. 07. 2009 8:12:30
Stovka významných osobností českého kulturního života vyzvala v otevřeném dopise přední české politiky, aby bylo zrušeno stávajícího výběrové řízení na post generálního ředitele České televize a zahájena jednání o změně mediálních zákonů za účasti profesních sdružení, organizací, odborů a odborné veřejnosti. Co oné stovce ctihodných osobností vadí? Například skutečnost, že Rada ČT přehlíží či přímo kryje šokující množství skandálů. Od tristního stavu programu, přes ekonomické podvody po nárůst naprosto nekvalifikovaných lidí v managementu současné České televize. Lidí mnohdy spojených s totalitním režimem, jeho bezpečnostními složkami, lidí bez jakékoliv kvalifikace či praxe v tak komplikovaném a náročném oboru.

Pod tyto výhrady proti fungování Rady ČT se mohu na místě podepsat. Bohužel však některá média tuto výzvu účelově postavila do roviny, že ODS s ČSSD si parcelují Radu ČT. Tato média bohužel zapomínají, že členové Rady ČT jsou voleni na 6 let, přičemž každé 2 roky je volena jedna třetina členů.

Díl patnáctý: Petice - zapojte se!

Onen kritizovaný úpadek České televize se neudál ze dne na den, ale je to výsledek vývoje posledních šesti let, tedy jedno funkční období členů Rady ČT (mimochodem v roce 2003 byla ODS v opozici, uplatňovala často kritizovanou nulovou toleranci a na rozdělování funkcí v různých organizacích měla tehdy minimální vliv; vše tehdy bylo pod taktovkou koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU). Právě členové zvoleni před šesti lety byli letos nahrazeni novými členy, kteří ještě ani nedostali příležitost ukázat zda dokáží kormidlo vývoje v České televizi přesměrovat k moderní veřejnoprávní televizi, jejíž obsah nebude tendenčně kopírovat formáty komerčních televizí, ale bude opravdu poskytovat veřejnou službu. Zda se jim podaří přenastavit vnitřní procesy, tak aby byly transparentní, ale také aby chování České televize bylo ekonomicky efektivní a nikoliv jen na oko efektní.
Ačkoliv jsem toho názoru, že kritizovat Radu ČT bezprostředně po té co byla obměněna, není alespoň vůči nově příchozím členů úplně fér, stojí za to vést širokou celospolečenskou diskusi nad možnou změnou mediálních zákonů. A to nejen o samotném způsobu obsazování mediálních Rad, ale také o tom co má být předmětem veřejné služby a jaký má být její rozsah. V neposlední řadě nesmí být opomenuta i otázka transparentního a efektivního hospodaření. Česká televize si zvykla na to, že hospodaří s velkým objemem prostředků, jejichž přísun má zákonem garantovaný a nic ji tak nenutí se chovat jako řádný hospodář. Celá ekonomika je pod tíhou ekonomické krize a to včetně mediálního trhu. Jenom České televize se tato krize nedotýká a nic ji nemotivuje chovat se úsporňěji. Když Česká televize usilovala v roce 2004 o vlastní veřejnoprávní multiplex, tak operovala s argumenty, že navýšení počtu kanálů si ani při zachování kvality vysílaného obsahu nevyžádá nárůst počtu zaměstnanců. Tento svůj slib dokázala Česká televize splnit pouze v roce 2005, kdy spustila ČT24. Mezitím si však stihla vyjednat významné zvýšení koncesionářských poplatků a počet zaměstnanců narostl o 370 což činí asi 15%. Bohužel však i dle hodnocení stovky signatářů otevřeného dopisu je patrné, že i přes nárůst počtu zaměstnanců kvalita vysílaného programu šla v posledních letech výrazně dolů. Česká televize sice ráda operuje s číslem o kolik hodin vysílání více vyrobí na jednoho zaměstnance díky nárůstu kanálů, samozřejmě již opomene dodat jaký byl nárůst repríz či převzatých pořadů. Jak vidno kvantita nutně neznamená kvalita.

 

FACEBOOK


KOncesionářský seriál

Díl šestnáctý: Janečkův mluvčí

Díl patnáctý: Petice - zapojte se!

Díl čtrnáctý: Janeček se asi spletl
Díl třináctý: Úspora 400 milionů - VIDEO
Díl dvanáctý: Výpalné pro živnostníky
Díl jedenáctý: V Polsku to právě zrušili
Díl desátý: Platí všichni....
Díl devátý: Zdravotnické poplatky
Díl osmý: Podpora ČSSD při rušení poplatků
Díl sedmý: Solidarita
Díl šestý: Jiří Pospíšil
Díl pátý: Richard Svoboda
Díl čtvrtý: Senát je zatím pro..
Díl třetí: Hotely a penziony
Díl druhý: Jedna věta ředitele Českého rozhlasu
Díl první: Co je cílem zrušení poplatků?

Proč chci zrušit koncesionářské poplatky





Autor: Edvard Kožušník | pátek 10.7.2009 8:12 | karma článku: 16.25 | přečteno: 2804x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 76 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2185
KOZUSNIK.EU - osobní stránka

Je jedním ze zakladatelů think-tanku eStat.cz - Efektivní stát, občanské sdružení Michala Tošovského. eStat.cz se snad jako jediná nevládní organizace v ČR věnuje problematice byrokracie. Byl zvolen v roce 2009 za ODS do Evropského parlamentu. A taky hraje plážový tenis.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...