Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stačí vyrobit televizi, která bude telefonem

Odhlasovala v úterý Sněmovna definitivní KO koncesionářským poplatkům? Médii proběhla informace dle které Poslanecká sněmovna přijala pozměňovací návrhy Senátu k návrhu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání. Nechci polemizovat o smyslu samotného zákona, neb je výsledkem transpozice evropské legislativy. Přesto je na této informaci něco zajímavého. Vláda o tomto zákoně deklarovala, že se jedná o čistě transpoziční normu a nejde nad rámec evropských požadavků. Nebyla to však pravda. Lobby českých veřejnoprávních médií si prošlapala cestičku i do tohoto zákona a prosadila si do něj pravidlo, podle nějž by každý podnikatel a každá právnická osoba, tedy i neziskové organizace museli zaplatit poplatek za jeden rozhlasový a jeden televizní přijímač, který je součástí koncového mobilního telekomunikačního zařízení. Tímto zařízením je pro nás běžné občany myšlen mobilní telefon.

Podnikatelé měli platit za každý telefon
Člověk by si i možná řekl, že se přeci nejedná o moc velké peníze. Vždyť je to vlastně v chování médií veřejné služby posun, když za běžné rádio či televizi musí podnikatelé platit za každý přístroj, který mají ve firmě, zatímco u mobilního telefonu stačí zaplatit za „pouhý“  jeden přístroj. Ze strany veřejnoprávních médií se však jednalo o podlost jak navýšit své miliardové příjmy o další miliardy. A to navíc v době kdy se všechny soukromé firmy snaží hledat úspory. Veřejnoprávní média si s hledáním úspor nedělala těžkou hlavu a zvolila cestu jednodušší a nejpohodlnější. A to hledání dalších zdrojů. Navíc je nehledala nikde jinde než v kapsách nás koncesionářů. Veřejnoprávní média pochopila, že zvyšování poplatků je před volbami politicky neprůchodné a tak zvolili rozšíření okruhu zařízení podléhajících poplatkům.

Koncesionářský seriál - díl 26: TOP ČSSD KSČM KDU chtějí poplatky

Senátoři tuto „kulišárnu“  veřejnoprávních médií odhalili, příslušné ustanovení vypustili a navrch přidali ustanovení, které rozhlasové nebo televizní přijímače, které jsou neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení osvobozuje od koncesionářských poplatků.

Zrušili senátoři s poslanci koncesionářské poplatky?
Osobně se domnívám, že i kdyby poslanci senátory přehlasovali a návrh na zavedení koncesionářských poplatků z mobilních telefonů by prošel, tak čeští podnikatelé  by si našli cestu jak zákon obejít, například by pořizovali mobilní telefony bez FM či TV tuneru, případně by mobilní telefony věnovali zaměstnancům, na které se ve většině případů povinnost platit tento druh poplatku nevztahuje, neb již tyto poplatky platí za televizní přijímač v domácnosti.

Zajímavé je také znění, které vyšlo z iniciativy senátorů. Ti totiž veškeré rozhlasové nebo televizní přijímače, které jsou neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení osvobodili od povinnosti platit koncesionářské poplatky.

Jelikož pak nikde v právním řádu není přesná definice jak velký má být mobilní telefon a jak velký má mít například displej, tak jsem velmi zvědavý jestli se některý podnikatel této nové právní úpravy chytne a začne nabízet televize a rádia vybavené pro příjem GSM signálu. Začít vyrábět televize v nichž je neoddělitelně zabudován mobil představuje oproti dnešním televizím bez této možnosti cenové navýšení jen o stovky korun. Bude pak taková televize televizním přijímačem, který podléhá poplatku nebo televizním přijímačem, který je neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení a je od tohoto poplatku osvobozen?

Pokud je pravda „B“, tak gratuluji Richardu Svobodovi, potažmo celému Senátu, že se jim podařilo na druhý pokus zrušit koncesionářské poplatky. Teď jen aby se rychle našel výrobce, který dodá na trh  televize a rádia se zabudovaným mobilem.

Celá tato záležitost jen poukazuje na nesmyslnost koncesionářských poplatků a jejich výběr. Konvergence multimediálních zařízení je dnes tak velká, že již nelze přesně určit co je a co není rozhlasovým a televizním přijímačem. Věřím, že koncesionářské poplatky tak jak je známe jsou reliktem dvacátého století a díky technologickému pokroku jim již zvoní hrana. Současný model financování veřejnoprávních médií je dlouhodobě neudržitelný a pokud mají média veřejné služby dlouhodobě přežít a poskytovat kvalitní služby, musí za jejich financování převzít odpovědnost stát.

Loňská video k tématu:

Autor: Edvard Kožušník | čtvrtek 15.4.2010 5:36 | karma článku: 29,14 | přečteno: 3806x
  • Další články autora

Edvard Kožušník

Revoluce pro NKÚ?

Iniciativa eStat.cz, kterou mám tu čest vést, analyzuje a hodnotí návrh ústavního zákona, kterým se mění kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Dosavadní působnost NKÚ je Ústavou omezena na kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Z pohledu větší transparentnosti veřejného sektoru a větší veřejné kontroly představuje tento návrh největší změnu od přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím.

13.12.2009 v 10:06 | Karma: 11,04 | Přečteno: 2819x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 26: TOP ČSSD KSČM KDU chtějí poplatky

Senátoři včera na schůzi navrhli ponechat koncesionářské poplatky. Nevyslyšeli tak iniciativu, kterou jsem inicioval společně se senátorem Richardem Svobodou .Výsledek hlasování je vítězstvím levice, lidovců a bývalých lidovců v boji za jejich představu o svobodném přístupu k médiím. Občané tak budou nadále platit výpalné České televizi a Českému rozhlasu za to, že doma mohou mít televizi.

11.12.2009 v 7:20 | Karma: 13,83 | Přečteno: 2891x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 25: Vladimír Dryml

Vypadá to na nekonečný seriál. Minulé plénum Senátu projednávání vrátilo do výborů a vrátí se na pořad jednání zřejmě zítra. Zpracoval jsem pár senátorských postřehů.

9.12.2009 v 7:18 | Karma: 7,78 | Přečteno: 2947x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 24: Tomáš Töpfer

Vypadá to na nekonečný seriál. Minulé plénum Senátu projednávání vrátilo do výborů a vrátí se na pořad jednání zřejmě 10. prosince. Zpracoval jsem pár senátorských postřehů.

8.12.2009 v 9:26 | Karma: 11,38 | Přečteno: 3058x | Diskuse| Politika

Edvard Kožušník

Koncesionářský seriál - díl 23: Místopředseda Senátu Milan Štěch

Vypadá to na nekonečný seriál. Minulé plénum Senátu projednávání vrátilo do výborů a vrátí se na pořad jednání zřejmě 10. prosince. Zpracoval jsem pár senátorských postřehů.

7.12.2009 v 8:26 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
KOZUSNIK.EU - osobní stránka

Je jedním ze zakladatelů think-tanku eStat.cz - Efektivní stát, občanské sdružení Michala Tošovského. eStat.cz se snad jako jediná nevládní organizace v ČR věnuje problematice byrokracie. Byl zvolen v roce 2009 za ODS do Evropského parlamentu.

A taky hraje plážový tenis.